مهدی پازوکی تحلیلگر اقتصادی در گفتوگو با روزنامه اینترنتی فراز، در خصوص تاثیرات تورم بر طبقه متوسط، گفت: «تورم قدرت خرید مردم را به شدت کاهش میدهد. وقتی قدرت خرید مردم کاهش پیدا میکند، رفاه مردم کاهش مییابد و وقتی رفاه کاهش یابد مردم، به ویژه طبقه متوسط و متوسط به پایین خیلی از نیازهای خود را به عقب میاندازند یا از سبد هزینهای خود بیرون میریزند. بعنوان مثال، اگر در سال دو دست لباس میخریدند، یک دست میشود و اگر خیلی فشار به آنها بیاید دو سال یکبار یک دست لباس میخرند. ولی برخی از کالاها و مواد غذایی مثل نان و نیازهای خوراکی اجتناب ناپذیر است».
او ادامه داد:«زندگی برای این قشر بسیار طاقت فرسا شده است. تورم فقیر را فقیرتر و غنی را غنیتر می کند. تورم میتواند ملتی را نابود کند. یعنی علاوه بر اینکه فقر بوجود میآید باعث میشود فعالیتهای اقتصادی خانوارها دچار مشکل شود».
پازوکی تصریح کرد: «دولت برای اینکه تورم را کاهش بدهد باید علت اصلی تورم را پیدا کند. در اقتصاد ایران علت اصلی تورم نقدینگی است. بنابراین، هر سیاست اقتصادی که منجر به افزایش حجم نقدینگی شود باید کنار گذاشته شود. افزایش نقدینگی باعث تورم می شود و علت اصلی تورم در اقتصاد ایران رشد نقدینگی است».
این کارشناس با اشاره به راهکار کنترل تورم گفت: «باید ببینیم چه عواملی نقدینگی را افزایش میدهد. یکی از عوامل کسری بودجه دولت است. وقتی عدم توازن بین منابع درآمدی و مخارج دولت بوجود میآید این عدم توازن منتج به کسری بودجه میشود و کسری بودجه با رشد فزایندهای نقدینگی را بالا میبرد و به دنبال آن تورم افزایش مییابد».
او در ادامه پاسخ داد: «متاسفانه بی انضباطی پولی در سیستم بانکی وجود دارد. وقتی بانکها وامهای با نرخ بهره نازل و با حجم بالا به یک عده خاص می دهند، راهکار این است که دولت باید انضباط پولی و مالی را در اقتصاد فراهم کند. انضباط مالی در سند بودجه و انضباط پولی در سیستم بانکی به وسیله بانک مرکزی باید برقرار شود. اگر این انضباط برقرار نشود و منتج به بی انضباطی پولی و مالی شود می تواند موتور نقدینگی را روشن کند که با نرخ فزاینده افزایش نقدینگی است».
پازوکی اضافه کرد: «دولت باید کوچک شود. منظور به اسم نیست که دولت کوچک شود یعنی باید مخارج دولت کم شود. دولت باید به اندازه منابع واقعی درامدی هزینه کند نه بیشتر! در حال حاضر گزارش سازمان برنامه و بودجه در یک ماه گذشته نشان از آن بود که هفت ماه اول سال ۱۴۰۲ درآمدهای دولت سی درصد تحقق پیدا نکرده است. یعنی فروش نفت و مولدسازی داراییها باعث شد ۳۰ درصد درآمدها تحقق نیابد. این بدین معناست که هزینه ها اجتناب ناپذیر است و اگر تحقق نیابد کسری بودجه ایجاد میشود. برای این کسری بودجه یا باید مخارج را کم کرد که مخارج در ایران خیلی مشکل است».
او گفت: «متاسفانه سالهای بعد از انقلاب دولت به شدت بزرگ شده است و به جاهایی پول تزریق شد که نباید میشد. برعکس هم بود به یک جاهایی که باید تزریق میشد ، تزریق نکردند. دولت در شرایطی که سالانه بالغ بر ۵۰ هزار میلیارد پول سوبسید خرید گندم میدهد، وقتی نرخ تورم ۴۰ درصدی دارید و قیمت نان ثابت است بدین معناست که مخارج دولت روز به روز افزایش می یابد. باید تورم را کاهش دهیم».
پازوکی در پایان تاکید کرد: «شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی چرا این همه ساختمان و پرسنل در تهران دارد؟ برای چه چیزی نیاز دارد؟ همین داستان را در مجمع تشخیص مصلحت نظام دارید. دبیرخانه مجمع تشخیص بیش از یک وزارتخانه اعتبار دارد. همین داستان را در دبیرخانه شورای انقلاب فرهنگی دارید. این دکانها باید جمع شوند. دبیرخانه شورای انقلاب فرهنگی را باید با ۴ نفر اداره کنید ولی آنجا یک زمانی بالغ بر ۴۰۰ نفر کار میکردند».
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟